dilluns, 19 de març del 2012

Un impost sobre la malaltia.


El Parlament de Catalunya va aprovar, dimecres passat, amb els vots a favor de CiU i l'abstenció del PP la llei de mesures fiscals i financeres que permet cobrar la taxa d'un euro per recepta farmacèutica.
 
Aquesta taxa inclou una sèrie d'exempcions que el PP ha imposat a la Generalitat a canvi del seu vot favorable als Pressupostos. Afectarà als medicaments que costin més de 1,67 euros i no l'han de pagar els perceptors d'una pensió no contributiva o de la renda mínima d'inserció. Per a la resta de la ciutadania s'aplicarà fins un màxim de 62 receptes per any.

Per a EUiA és una mesura injusta i de repagament que tindrà efectes molt greus sobre l'equitat i l'accessibilitat del sistema sanitari públic: és un impost sobre la malaltia. 

EUiA rebutja qualsevol fórmula de copagament de la ciutadania en relació amb les prestacions sanitàries perquè:
  • Suposa una limitació al dret fonamental de protecció de la salut i a l'atenció sanitària d'accés universal. 

  • Suposa una discriminació addicional i injusta per a les persones amb majors problemes de salut, les que pateixen malalties cròniques i/o qualsevol tipus de discapacitat, que perjudica encara més a les rendes salarials baixes com la majoria de pensionistes i persones aturades. 
  •  Si el que es vol és limitar la despesa farmacèutica, cal recordar que correspon als metges determinar si un medicament és necessari o no pel pacient i la seva prescripció, i correspon als responsables del sistema sanitari establir mesures per reduir-ne els costos i evitar el malbaratament de medicaments.
  • L'evidència actual mostra que els països amb copagament tenen una despesa sanitària major, el que demostra la seva ineficàcia com a mesura de contenció de la despesa. La seva aplicació respon a raons polítiques i ideològiques. 

  • Redueix l'ús de serveis sanitaris preventius, especialment entre els grups més vulnerables.  
L'atenció sanitària pública universal, equitativa i de qualitat és un dret de ciutadania i no un privilegi que només pugui pagar una part de la població. 

El grup parlamentari d’IU, ICV-EUiA, CHA ha presentat una Proposició no de Llei sobre la taxa per recepta mèdica per al seu debat a la Comissió de Sanitat   i Serveis Socials del Congrés dels Diputats. 

Denunciem les greus mesures del Govern de la Generalitat i cridem la ciutadania a secundar la vaga general del 29 de març contra la reforma laboral i en defensa dels serveis públics.

Sector Salut d'EUiA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada