dimecres, 21 de març del 2012

29-M: Pel nostre futur


Izquierda Unida ha llançat avui un vídeo a través de les xarxes socials sota el títol ’29-M: Pel nostre futur’ amb el qual busca cridar a la mobilització i a la participació ciutadana en la vaga general convocada per les principals organitzacions sindicals de l’Estat pel pròxim 29 de març.

La formació d’esquerres ha triat per aquest treball un to clarament documental i explicatiu, així com una estètica emotiva. Tots aquests factors serveixen de complement i vincle per ajudar a tenir molt present que, front a les minories ‘de dalt’ que sempre han tractat de desmotivar i restar importància a les mobilitzacions socials, només a partir d’aquestes i de la lluita de treballadors i treballadores en les nou vagues generals celebrades a Espanya “avui existeixen drets socials i democràcia”.

Com exemple, en la successió d’imatges històriques seleccionades s’explica que la celebració del 8 de març como Dia Internacional de la Dona s’origina a partir de la lluita sindical de les treballadores del sector tèxtil a principis del segle XX. A nivell estatal, es destaca també que l’encadenament de protestes, mobilitzacions i aturades que es van succeir a Espanya a mitjans dels anys 70 va ser una de les claus polítiques que van contribuir de manera decisiva, pacífica i cívica a la fi de la dictadura franquista i a la gradual arribada dels canvis democràtics. El vídeo reivindica el dret de vaga com un valor democràtic imprescindible.

El missatge d’aquest treball audiovisual d’Izquierda Unida insisteix al llarg dels seus quasi tres minuts de durada en l’exercici d’aquest dret, reconegut per les lleis de les quals la societat s’ha decidit dotar, com un instrument per a defensar les conquestes que amb tant esforç han anat arrancant ‘els de baix’, entre ells els treballadors i els més desafavorits, front ‘els de dalt’, precisament els mateixos que ara qüestionen i volen restringir el dret de vaga.

IU defineix la convocatòria de vaga general del pròxim 29-M com un “desafiament que va més enllà de l’objectiu de detenir la reforma laboral imposada pel PP en connivència amb la jerarquia empresarial, la banca, els mercats i els especuladors. Aquest és el desencadenant però, per sobre del mateix, també està en joc ‘el nostre futur’, la dignitat dels treballadors, de la societat actual i la dels qui van lluitar anteriorment per arribar fins aquí.
‘29-M: Pel nostre futur’ comença amb la sobreimpressió en pantalla de la declaració amb la qual el sindicalista i dirigent d’IU Marcelino Camacho va resumir la seva llarga militància: “Ni ens van doblegar, ni ens van a domesticar”.

Izquierda Unida s’ha volgut implicar profundament en l’elaboració d’aquest treball fins el punt que és Marga Ferré, membre de la direcció federal d’aquesta formació i sindicalista, qui posa la veu que fa de fil conductor de les imatges amb les quals es construeix la retrospectiva que vincula les successives mobilitzacions amb els avenços històrics en la conquesta dels drets socials i la democràcia.

El vídeo conclou apel·lant a la continuïtat entre generacions: “Perquè van ser, som; perquè som, seran”.

Com altres projectes audiovisuals d’Izquierda Unida, el guió i l’edició d’aquest treball ha anat a càrrec de Produccions CMI, productora especialitzada en comunicació política.

   Font EUiA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada